Baguetter

23.07.2022

3-4st Baguetter alt. 10-12 mini Baguetter
Ingredienser:

  • 25g (½ förp.) Färsk Jäst
  • 5dl Vatten (fingervarmt)
  • 2msk Olivolja
  • 1msk Salt
  • 10-13dl Vetemjöl (du kan även använda annat mjöl om du vill ha mörkare bröd)
  • Om du vill ha vitlöksbaguetter: 1-2st Krossade Vitklöksklyftor

Instruktioner:

  1. Smula ner jästen i en bunke tillsammans med det fingervarma vattnet, rör om tills jästen löst upp sig. 
  2. Tillsätt olivolja, salt, hälften av vetemjölet.
    - "krossade vitlöksklyftor efter smak. Rekommenderar mellan 1-2st."
  3. Rör om degen med en degkrok, samtidigt som du tillsätter resten av mjölet. Jobba degen tills den börjat släppa kanterna och är smidig. 
  4. Täck bunken med plastfolie alt. bakduk och låt jäsa 1 timme.
  5. Arbeta ut degen på en mjölad yta och dela den i 3 bitar (oroa dig inte om storleken, den kommer jäsa!) Forma bröder som baguetter och lägg dem i en "baguetteform" alt. på en klädd bakform.
    - Jag brukar gilla att snurra mina baguetter så de får lite mer personlighet.
  6. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa ytterligare 30min.
  7. Grädda dem mitt i ugnen på 275°C i 15min.
    Tips: Vill du ha EXTRA knaprig skorpa? Lägg en bakform i botten av ungen med vatten under gräddningen.
  8. Ta ut bröder och låt det svalna på ett galler, med eller utan bakduk. Du får den klassiska "knapriga" ytan om du skippar bakduken.