Baguetter
23.07.2022
3-4st Baguetter alt. 10-12 mini Baguetter
Ingredienser:
- 25g (½ förp.) Färsk Jäst
- 5dl Vatten (fingervarmt)
- 2msk Olivolja
- 1msk Salt
- 10-13dl Vetemjöl (du kan även använda annat mjöl om du vill ha mörkare bröd)
- Om du vill ha vitlöksbaguetter: 1-2st Krossade Vitklöksklyftor
Instruktioner:
- Smula ner jästen i en bunke tillsammans med det fingervarma vattnet, rör om tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt olivolja, salt, hälften av vetemjölet.
- "krossade vitlöksklyftor efter smak. Rekommenderar mellan 1-2st." - Rör om degen med en degkrok, samtidigt som du tillsätter resten av mjölet. Jobba degen tills den börjat släppa kanterna och är smidig.
- Täck bunken med plastfolie alt. bakduk och låt jäsa 1 timme.
- Arbeta ut degen på en mjölad yta och dela den i 3 bitar (oroa dig inte om storleken, den kommer jäsa!) Forma bröder som baguetter och lägg dem i en "baguetteform" alt. på en klädd bakform.
- Jag brukar gilla att snurra mina baguetter så de får lite mer personlighet. - Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa ytterligare 30min.
- Grädda dem mitt i ugnen på 275°C i 15min.
Tips: Vill du ha EXTRA knaprig skorpa? Lägg en bakform i botten av ungen med vatten under gräddningen. - Ta ut bröder och låt det svalna på ett galler, med eller utan bakduk. Du får den klassiska "knapriga" ytan om du skippar bakduken.