Ballerinakakor

20.09.2023

Vem älskar inte den svenska klassikern, ballerinakakor? Kan lätt göras med en klassisk mördegsgrund och en choklad/nougatfyllning.
- Perfekt för dig som gillar det lilla extra trickset i köket!
- Vaniljkräm istället för Nougat? Recept finns här.

ca 30-35 kakor

Ingredienser Kakor:

  • 200g Smör (rum. temp)
  • 1dl Strösocker
  • 5dl Vetemjöl
  • 1 Ägg
  • Salt
  • 2msk Kakao
  • 1msk Vaniljsocker

Ingredienser Fyllning:

  • 1dl Choklad ganasch alt. 100g Mörk choklad 
  • 150g Nougat

Instruktioner:

  1. Kakor: Blanda ihop smör, socker, vetemjöl, en nypa salt och ägget i en bunke (jag föredrar en "kantvisp" när jag bakar smördegar).
  2. Dela degen på hälften, addera vaniljsocker i ena delen och kakao i andra och arbeta ihop degarna. 
  3. Plasta in de två degarna och låt dem vila i kylen 1-2h.
  4. Ta fram degen på en lätt mjölad bänk och dela upp degarna i 30-35 lika stora bitar (jag körde på 10g per bit). 
    - 30-35 bitar av vaniljdegen och likadant med chokladen!
  5. Rulla degbitarna till bollar. Med hjälp av en form eller glas tryck ut degen till lika stora "runda" formar. De ska vara ½-1cm tjocka.
    - Gör ett extra hål i mitten av vaniljkakorna och gör "mönster" på dem om det så önskas.
  6. Placera kakorna på en klädd bakplåt och grädda dem i mitten av ugnen på 175°C i 10min.
    - Ta ut och låt svalna på plåten ett tag innan de överförs till galler för att svalna helt.
  7. Fyllning: Blanda ihop ganasch och nougat alt. smält chokladen över ett vattenbad (eller mikro 30sek, rör om, 30sek), låt chokladen svalna något och blanda ihop med nougaten när den svalnat något. 
  8. När kakorna svalnat helt så adderar du ca ½msk fyllning på chokladkakan och pressar ner vaniljkakan på toppen. (Försiktigt så de inte går sönder).
  9. Ät på en gång eller förvaras i en lufttät låda, svalt alt. i kylskåpet.