Ballerinakakor
20.09.2023
Vem älskar inte den svenska klassikern, ballerinakakor? Kan lätt göras med en klassisk mördegsgrund och en choklad/nougatfyllning.
- Perfekt för dig som gillar det lilla extra trickset i köket!
- Vaniljkräm istället för Nougat? Recept finns här.
ca 30-35 kakor
Ingredienser Kakor:
- 200g Smör (rum. temp)
- 1dl Strösocker
- 5dl Vetemjöl
- 1 Ägg
- Salt
- 2msk Kakao
- 1msk Vaniljsocker
Ingredienser Fyllning:
- 1dl Choklad ganasch alt. 100g Mörk choklad
- 150g Nougat
Instruktioner:
- Kakor: Blanda ihop smör, socker, vetemjöl, en nypa salt och ägget i en bunke (jag föredrar en "kantvisp" när jag bakar smördegar).
- Dela degen på hälften, addera vaniljsocker i ena delen och kakao i andra och arbeta ihop degarna.
- Plasta in de två degarna och låt dem vila i kylen 1-2h.
- Ta fram degen på en lätt mjölad bänk och dela upp degarna i 30-35 lika stora bitar (jag körde på 10g per bit).
- 30-35 bitar av vaniljdegen och likadant med chokladen! - Rulla degbitarna till bollar. Med hjälp av en form eller glas tryck ut degen till lika stora "runda" formar. De ska vara ½-1cm tjocka.
- Gör ett extra hål i mitten av vaniljkakorna och gör "mönster" på dem om det så önskas. - Placera kakorna på en klädd bakplåt och grädda dem i mitten av ugnen på 175°C i 10min.
- Ta ut och låt svalna på plåten ett tag innan de överförs till galler för att svalna helt. - Fyllning: Blanda ihop ganasch och nougat alt. smält chokladen över ett vattenbad (eller mikro 30sek, rör om, 30sek), låt chokladen svalna något och blanda ihop med nougaten när den svalnat något.
- När kakorna svalnat helt så adderar du ca ½msk fyllning på chokladkakan och pressar ner vaniljkakan på toppen. (Försiktigt så de inte går sönder).
- Ät på en gång eller förvaras i en lufttät låda, svalt alt. i kylskåpet.