Brioche Hamburgerbröd

28.01.2023

Briochebröd till hamburgarna är så grymt gott! Något lättare och fluffigare än klassiska bröd.

ca 12st (större storlek)
ca 15-17st (mindre storlek)
Ingredienser:

  • 25g Färsk Jäst (½ förp.)
  • 3½dl Mjölk
  • 1msk Socker
  • ca 8dl Vetemjöl + 2dl durumvetemjöl
  • 1tsk Bakpulver
  • 2tsk Salt
  • 150g Rumstemp. Smör
  • 2st Ägg (+ 1 Äggula till pensling)

Instruktioner:

  1. Smula ner jästen i en bunke, värm mjölken till fingervarmt. Häll över jästen och rör om tills den löst upp sig.
  2. Addera socker, bakpulver, salt och majoriteten av mjölet och arbeta degen med en brödkrok. Samtidigt adderar du smöret och äggen under omrörning.
  3. Addera resterande mjöl (du vill inte ha degen för torr). Arbeta degen i ca 5min med brödkrok. Täck sedan degen och låt den jäsa 60min.
  4. Arbeta ut degen på en mjölad bänk. Forma bollar i den storlek du vill ha dina bröd i (tänk på att de kommer växta lite till). Lägg dem på en klädd ugnsplåt och platta till dem något.
  5. Täck, och låt jäsa ytterligare 30min.
  6. Pensla brödet med äggulan och en skvätt vatten. Grädda dem sedan ca 12min mitt i ugnen på 225°C.
  7. Låt svalna, sedan är det bara att njuta med din hamburger kombination!