Brytbröd m. Vitlök (g-fritt alt.)

08.08.2023
Ett grymt gott brytbröd som är lätt att slå ihop! I detta recept finns alternativ även för dig som vill baka glutenfritt.

receptet går toppen att dubblera och göra två "bröd" av

12-16 Bitar

Ingredienser:

  • 2½dl Varmt Vatten
  • 1msk Honung
  • 1tsk Salt
  • 1 Vitlöksklyfta
  • ½ förp. Torrjäst
  • 5-6dl Vetemjöl alt. (g-fritt) 4½dl Glutenfri mjölmix + 1msk FiberHusk®
  • Topping: Olivolja, Pressad Vitlök och Havssalt

Instruktioner:

  1. Blanda ihop vatten, honung och salt i en bunke, pressa ner vitlöksklyftan. Addera sedan jästen och nästan allt mjöl.
  2. Blanda ihop med en degkrok, addera mer mjöl vid behov. Fortsätt arbeta degen ca 5min.
  3. Forma en boll med degen och platta ut på en klädd plåt. 
  4. Täck degen och låt jäsa 1½-2h.
  5. Blanda ihop olivolja med en pressad vitlök. Skär brödet i 12-16 brytbitar och pensla brödet med oljan. Strö över havssalt.
  6. Grädda brödet mitt i ugnen på 250°C i 12-15min (tills det fått en fin gyllene färg).
  7. Ta ut och låt svalna på plåten innan brödet bryts isär.