Choklad Cookies m. vaniljkräm
25.11.2023
Klassiska shortbread med chokladsmak och med en vaniljkräm som ligger smörgåsstil mellan kaklagren.
Nougatkräm istället? Recept finns här.
ca 10-15 (10/15+kräm+10/15) kakor
Ingredienser Kakor:
- 100g Smör (rum. temp)
- 1dl Florsocker
- 1½dl Vetemjöl
- ½dl Majsstärkelse
- 1tsk Vaniljextrakt
- 1½msk Kakao
Ingredienser Fyllning:
- 120g Smör (rum. temp)
- 5dl Florsocker
- 1-2tsk Vaniljextrakt
Instruktioner:
- Kakor: Vispa upp smöret, addera sedan florsocker och blanda ihop till en slät smet (jag föredrar en "kantvisp" när jag bakar smördegar).
- Addera resterande ingredienser och blanda ihop tills det blir en degklump.
- Rulla ut degen till en korv med önskad diameter på kakorna sedan, plasta in och låt den vila i kylen 1-2h.
- Ta fram degen och skär ut önskad tjocklek i på din "degkorv" ca 20-30st lika stora bitar.
- Placera ut kakorna på en klädd bakplåt.
- Tips! Gör "mönster" på dem om det så önskas för att ge kakorna lite personlighet, alt. gör hål i mitten av hälften av kakorna för att ge en ballerinakaka känsla. - Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175°C i 12-15min (beroende på tjocklek).
- Ta ut och låt svalna på plåten ett tag innan de överförs till galler för att svalna helt. - Fyllning: Vispa upp smöret (Tips: med kantvisp), addera sedan florsocker och vaniljextrakten. Blanda ihop till en slät degklump.
- När kakorna svalnat helt så adderar du ca ½msk fyllning på ena chokladkakan och pressar ner den andra på toppen. (Försiktigt så de inte går sönder).
- Ät på en gång eller förvaras i en lufttät låda, svalt alt. i kylskåpet.