Choklad Cookies m. vaniljkräm

25.11.2023
Klassiska shortbread med chokladsmak och med en vaniljkräm som ligger smörgåsstil mellan kaklagren.

Nougatkräm istället? Recept finns här. 

ca 10-15 (10/15+kräm+10/15) kakor

Ingredienser Kakor:

  • 100g Smör (rum. temp)
  • 1dl Florsocker
  • 1½dl Vetemjöl
  • ½dl Majsstärkelse
  • 1tsk Vaniljextrakt 
  • 1½msk Kakao 

Ingredienser Fyllning:

  • 120g Smör (rum. temp)
  • 5dl Florsocker
  • 1-2tsk Vaniljextrakt

Instruktioner:

  1. Kakor: Vispa upp smöret, addera sedan florsocker och blanda ihop till en slät smet (jag föredrar en "kantvisp" när jag bakar smördegar).
  2. Addera resterande ingredienser och blanda ihop tills det blir en degklump.
  3. Rulla ut degen till en korv med önskad diameter på kakorna sedan, plasta in och låt den vila i kylen 1-2h. 
  4. Ta fram degen och skär ut önskad tjocklek i på din "degkorv" ca 20-30st lika stora bitar.
  5. Placera ut kakorna på en klädd bakplåt.
    - Tips! Gör "mönster" på dem om det så önskas för att ge kakorna lite personlighet, alt. gör hål i mitten av hälften av kakorna för att ge en ballerinakaka känsla.
  6. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175°C i 12-15min (beroende på tjocklek).
    - Ta ut och låt svalna på plåten ett tag innan de överförs till galler för att svalna helt.
  7. Fyllning: Vispa upp smöret (Tips: med kantvisp), addera sedan florsocker och vaniljextrakten. Blanda ihop till en slät degklump.
  8. När kakorna svalnat helt så adderar du ca ½msk fyllning på ena chokladkakan och pressar ner den andra på toppen. (Försiktigt så de inte går sönder).
  9. Ät på en gång eller förvaras i en lufttät låda, svalt alt. i kylskåpet.