Chokladgifflar
29.01.2023
Receptet går även att dubbleras och byta fyllning!
ca 21 gifflar
Ingredienser:
- 25g Färskjäst (½ förp.)
- 75g Bakmargarin
- 2½dl Mjölk
- Nypa Salt
- 1tsk Vaniljsocker
- ½dl Sirap alt. Strösocker
- ca 6dl Vetemjöl
- ½dl Kakao
- Fyllning: 125g rumstemp smör, 1½dl Strösocker, 2tsk Vaniljsocker, ½dl Kakao (+ finhackad choklad)
- Topping: 1 Ägg till pensling
Instruktioner:
- Smula ner jästen i en bunke medan du smälter smöret.
- Tillsätt mjölken med smöret och värm tills det är fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst upp sig helt.
- Rör ner salt, vaniljsocker och sirapen
- Tillsätt 5dl vetemjöl och kakaon, arbeta degen med en brödkrok, tillsätt resten av mjölet tills degen börjar lossna från kanterna (tänk på att degen inte ska bli för torr. hellre tillsätta mer mjöl när du bakar ut gifflarna vid behov).
- Arbeta degen med en degkrok i 5min.
- Täck bunken och låt degen jäsa 60min.
- Medan du väntar kan du blanda ihop fyllningen till en massa.
- Kavla ut degen på en mjölad bänk så den får en rektangel form. Bre på chokladfyllningen på degen och strö över den krossade chokladen.
- Skär ut degen i triangel former (som på bilden) och rulla den stora sidan till slutet av den lilla. Placera gifflarna på en klädd bakplåt.
- Täck gifflarna och låt dem jäsa ytterligare 40min.
- Vispa upp ägget och pensla gifflarna.
- Grädda dem på 225°C mitt i ugnen 8-10min.
- Låt de svalna på ett galler täckta med en bakduk. Sedan är det bara att njuta av nybakade chokladgifflar!