Ciabattas

01.07.2023

Receptet på mina ciabattas som jag brukar använda när jag gör Club Sandwich/BLTs. Även grymt att äta som det är!

10st Avlånga Ciabattas / 20st Frallor
Ingredienser:

  • 25g Färsk Jäst (½ förp)
  • 1krm Torrjäst (valbart)
  • 5dl Fingervarmt vatten
  • 1½msk Olivolja
  • ½msk Salt
  • ½msk honung
  • 5dl Durumvetemjöl (alt. allt med vetemjöl)
  • 4½dl Vetemjöl

Instruktioner:

  1. Bryt ner jästen i en bunke och blanda ut med det fingervarma vattnet, tills jästen har löst upp sig helt.
  2. Addera resten av ingredienserna och blanda ihop allt med en degkrok, känns degen allt för lös? addera lite till mjöl.
    - Degen ska vara lösare än en klassisk bröd deg, men ändå "vikbar".
  3. Arbeta degen med degkroken ca 7min på medel hastighet. 
  4. Vänd ut degen på en "lätt" mjölad bänk. Vik degen som ett kuvert, in mot mitten ifrån alla hörn. Lägg degen i en smord skål (gärna en fyrkantig/rektangulär burk), täck och låt jäsa 45min. 
  5. Upprepa den tidigare vik processen och täck degen och låt jäsa 45min.
  6. Upprepa vik processen en sista gång och låt degen jäsa ytterligare 45min.
    - (kan du hoppa över för tid spar, men rekommenderas att göras för extra "bubbligt bröd")
  7. Slå igång ugnen på 230°C och lägg in en ugnsplåt (upp och ned) i mitten av ugnen så den blir varm.
  8. Häll ut brödet på en "lätt" mjölad bänk och skär ut bröd formerna i den form som önskas, degen ska ej knådas.
  9. Lägg brödet ett bakplåtspapper och för över pappret på den varma plåten som finns i ugnen, grädda brödet i mitten av ugnen 20-25min.
  10. Låt svalna på galler (utan att täcka med duk för att få en hårdare skorpa).