Ciabattas
01.07.2023
Receptet på mina ciabattas som jag brukar använda när jag gör Club Sandwich/BLTs. Även grymt att äta som det är!
10st Avlånga Ciabattas / 20st Frallor
Ingredienser:
- 25g Färsk Jäst (½ förp)
- 1krm Torrjäst (valbart)
- 5dl Fingervarmt vatten
- 1½msk Olivolja
- ½msk Salt
- ½msk honung
- 5dl Durumvetemjöl (alt. allt med vetemjöl)
- 4½dl Vetemjöl
Instruktioner:
- Bryt ner jästen i en bunke och blanda ut med det fingervarma vattnet, tills jästen har löst upp sig helt.
- Addera resten av ingredienserna och blanda ihop allt med en degkrok, känns degen allt för lös? addera lite till mjöl.
- Degen ska vara lösare än en klassisk bröd deg, men ändå "vikbar". - Arbeta degen med degkroken ca 7min på medel hastighet.
- Vänd ut degen på en "lätt" mjölad bänk. Vik degen som ett kuvert, in mot mitten ifrån alla hörn. Lägg degen i en smord skål (gärna en fyrkantig/rektangulär burk), täck och låt jäsa 45min.
- Upprepa den tidigare vik processen och täck degen och låt jäsa 45min.
- Upprepa vik processen en sista gång och låt degen jäsa ytterligare 45min.
- (kan du hoppa över för tid spar, men rekommenderas att göras för extra "bubbligt bröd") - Slå igång ugnen på 230°C och lägg in en ugnsplåt (upp och ned) i mitten av ugnen så den blir varm.
- Häll ut brödet på en "lätt" mjölad bänk och skär ut bröd formerna i den form som önskas, degen ska ej knådas.
- Lägg brödet ett bakplåtspapper och för över pappret på den varma plåten som finns i ugnen, grädda brödet i mitten av ugnen 20-25min.
- Låt svalna på galler (utan att täcka med duk för att få en hårdare skorpa).