Cracked Chokladkakor

07.03.2023

Chokladkakor som smälter i munnen med en krackelerad effekt på ytan som ger kakan lite personlighet vid serveringen!

ca 15-17st kakor
Ingredienser:

  • 2dl Strösocker
  • 0,6dl Naturell Olja (jag använder rapsolja)
  • 2 Ägg
  • 2¾dl Vetemjöl
  • 1dl Kakao
  • 2tsk Cappuccinopulver (kaffepulver funkar också)
  • 1tsk Vaniljsocker
  • ½tsk Salt
  • Topping: Florsocker

Instruktioner:

  1. Blanda ihop oljan tillsammans med sockret till en massa. Addera sedan 1 ägg i taget och rör om tills det blir en fluffigare smet.
  2. Addera resterande ingredienser och blanda ihop allt till en deg (degen är lite kladdig).
  3. Täck skålen med plastfolie, ställ sedan in degen i kylen minst 1h (gärna 3h+).
  4. Fyll en skål med florsocker, och pudra på florsocker på händerna så att degen inte fastnar.
  5. Använd en sked och skrapa ur deg och forma till 15-17st bollar. Rulla bollarna i florsockret så att de blir helt täckta.
  6. Lägg bollarna på en klädd ugnsform med mellanrum.
  7. Grädda kakorna mitt i ugnen, 10-12min på 180°C. De ska vara lite "goiga" på insidan, så grädda inte för länge.
  8. Låt svalna på plåten, och försvaras sedan i en lufttät låda. Går perfekt att frysas in!