Cracked Chokladkakor
07.03.2023
Chokladkakor som smälter i munnen med en krackelerad effekt på ytan som ger kakan lite personlighet vid serveringen!
ca 15-17st kakor
Ingredienser:
- 2dl Strösocker
- 0,6dl Naturell Olja (jag använder rapsolja)
- 2 Ägg
- 2¾dl Vetemjöl
- 1dl Kakao
- 2tsk Cappuccinopulver (kaffepulver funkar också)
- 1tsk Vaniljsocker
- ½tsk Salt
- Topping: Florsocker
Instruktioner:
- Blanda ihop oljan tillsammans med sockret till en massa. Addera sedan 1 ägg i taget och rör om tills det blir en fluffigare smet.
- Addera resterande ingredienser och blanda ihop allt till en deg (degen är lite kladdig).
- Täck skålen med plastfolie, ställ sedan in degen i kylen minst 1h (gärna 3h+).
- Fyll en skål med florsocker, och pudra på florsocker på händerna så att degen inte fastnar.
- Använd en sked och skrapa ur deg och forma till 15-17st bollar. Rulla bollarna i florsockret så att de blir helt täckta.
- Lägg bollarna på en klädd ugnsform med mellanrum.
- Grädda kakorna mitt i ugnen, 10-12min på 180°C. De ska vara lite "goiga" på insidan, så grädda inte för länge.
- Låt svalna på plåten, och försvaras sedan i en lufttät låda. Går perfekt att frysas in!