Croissant / Wienerdeg

24.05.2023

En klassiskt weinerbröd/smördeg som jag föredrar att baka croissanter med. 
Går även att använda till andra sorters weinerbröd.

ca 26st Croissanter

Ingredienser:

  • 1msk Torrjäst
  • 7¼dl Vetemjöl
  • 1dl Socker
  • ½tsk Salt
  • 50g Smör (rumstemp.)
  • 1¾dl Kallt Vatten
  • 1¾dl Kall Mjölk
  • Smörpaket: 250g Smör

Instruktioner:

  1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, låt det stå och dra i ca 5min. Addera resterande blöta ingredienser och arbeta degen med en brödkrok ca 5min. Täck degen och låt den vila 40min i kylskåpet.
  2. Smörpaket: Skär upp smöret i mindre bitar och lägg upp på ett bakplåtspapper, täck med ett annat papper och kavla ut smöret i ca 20x20cm. Lägg in i kylskåp för att kylas ner. 
  3. Kavla ut degen 30x30cm och lägg smörpaketet i mitten. vik ihop från alla kanter och nyp ihop kanterna så att smöret är instängt. 
  4. Mjöla bänken ordentligt och kavla degen sedan degen ca till 30x60cm. Vik ihop degen med ett treslag, paketera in i plast folie och låt vila i kyl 30min.
  5. Ta ut degen och gör samma kavling, vik och vila process ca 4ggr till. Plasta in den en sista gång och låt vila i kylen över natten.
  6. Dela degen i två och kavla ut, skär ut trekanter och rulla ihop till en croissantform. Lägg på en klädd bakplåt och låt croissanterna jäsa i en avstäng ugn 2h.
  7. Pensla croissanterna med ägg och grädda dem sedan i nedre delen av ugnen i 20min på 200°C.
  8. Låt svalna på plåt. Rekommenderas att ätas samma dag men går även att frysas.