Croissant / Wienerdeg
24.05.2023
En klassiskt weinerbröd/smördeg som jag föredrar att baka croissanter med.
Går även att använda till andra sorters weinerbröd.
ca 26st Croissanter
Ingredienser:
- 1msk Torrjäst
- 7¼dl Vetemjöl
- 1dl Socker
- ½tsk Salt
- 50g Smör (rumstemp.)
- 1¾dl Kallt Vatten
- 1¾dl Kall Mjölk
- Smörpaket: 250g Smör
Instruktioner:
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, låt det stå och dra i ca 5min. Addera resterande blöta ingredienser och arbeta degen med en brödkrok ca 5min. Täck degen och låt den vila 40min i kylskåpet.
- Smörpaket: Skär upp smöret i mindre bitar och lägg upp på ett bakplåtspapper, täck med ett annat papper och kavla ut smöret i ca 20x20cm. Lägg in i kylskåp för att kylas ner.
- Kavla ut degen 30x30cm och lägg smörpaketet i mitten. vik ihop från alla kanter och nyp ihop kanterna så att smöret är instängt.
- Mjöla bänken ordentligt och kavla degen sedan degen ca till 30x60cm. Vik ihop degen med ett treslag, paketera in i plast folie och låt vila i kyl 30min.
- Ta ut degen och gör samma kavling, vik och vila process ca 4ggr till. Plasta in den en sista gång och låt vila i kylen över natten.
- Dela degen i två och kavla ut, skär ut trekanter och rulla ihop till en croissantform. Lägg på en klädd bakplåt och låt croissanterna jäsa i en avstäng ugn 2h.
- Pensla croissanterna med ägg och grädda dem sedan i nedre delen av ugnen i 20min på 200°C.
- Låt svalna på plåt. Rekommenderas att ätas samma dag men går även att frysas.