Dak-bokkeum-tang - 닭볶음탕

29.05.2023

En klassisk koreansk kyckling gryta med potatis och grönsaker, plus en av mina favoriter - lite extra hetta! Grymt enkel slå ihop och den tar hand om sig själv!

2-3 Portioner

Ingredienser:

  • 300g Kycklingfiléer
  • 2½dl Vatten
  • 2 Mellanstora potatisar/sötpotatisar
  • 1 Mellanstor morot
  • ½ Liten gul lök
  • 2 Pressade vitlöksklyftor
  • 2 Tunt hackade ingefäraskivor
  • ½ Paprika
  • 1 Salladslök
  • ½msk Chiliflakes 
  • 1msk Socker
  • 2msk Soja
  • 1msk Mirin
  • ½msk Gochujang (ger hetta, skippa eller minimera om det inte gillas)
  • Salt & peppar
  • ½msk Sesamolja
  • ½msk Sesamfrön
  • Maizena

Instruktioner:

  1. Skär upp grönsaker och kyckling i "grytstorlekar".
  2. Addera kyckling i en kastrull tillsammans med vattnet, chiliflakes, socker, soya, mirin, gochujang och salt/peppar. Koka upp under lock och låt koka 15min med omrörning då och då.
  3. Addera grönsaker (ej salladslöken) och låt koka ytterligare 15min med omrörning då och då.
  4. Addera sist salladslöken tillsammans med sesamoljan och frön. Låt koka 5min och smaka av med salt och peppar.
  5. Addera lite maizena samtidigt som du rör om, tills grytan kommer till en önskad "tjocklek" på såsen.  
  6. Ta av från värmen och njut med ris!