Dak-bokkeum-tang - 닭볶음탕
29.05.2023
En klassisk koreansk kyckling gryta med potatis och grönsaker, plus en av mina favoriter - lite extra hetta! Grymt enkel slå ihop och den tar hand om sig själv!

2-3 Portioner
Ingredienser:
- 300g Kycklingfiléer
- 2½dl Vatten
- 2 Mellanstora potatisar/sötpotatisar
- 1 Mellanstor morot
- ½ Liten gul lök
- 2 Pressade vitlöksklyftor
- 2 Tunt hackade ingefäraskivor
- ½ Paprika
- 1 Salladslök
- ½msk Chiliflakes
- 1msk Socker
- 2msk Soja
- 1msk Mirin
- ½msk Gochujang (ger hetta, skippa eller minimera om det inte gillas)
- Salt & peppar
- ½msk Sesamolja
- ½msk Sesamfrön
- Maizena
Instruktioner:
- Skär upp grönsaker och kyckling i "grytstorlekar".
- Addera kyckling i en kastrull tillsammans med vattnet, chiliflakes, socker, soya, mirin, gochujang och salt/peppar. Koka upp under lock och låt koka 15min med omrörning då och då.
- Addera grönsaker (ej salladslöken) och låt koka ytterligare 15min med omrörning då och då.
- Addera sist salladslöken tillsammans med sesamoljan och frön. Låt koka 5min och smaka av med salt och peppar.
- Addera lite maizena samtidigt som du rör om, tills grytan kommer till en önskad "tjocklek" på såsen.
- Ta av från värmen och njut med ris!