Focaccia
06.01.2023
Mjukt och saftigt Focaccia bröd med olika typer av "fyllningar och toppings". Perfekt till förrätten eller till en soppa.
kom ihåg, i sådant här bröd är det bara din fantasi som kan stoppa dig!
Ingredienser:
- 25g Färsk Jäst (½ förp)
- 4dl Fingervarmt Vatten
- ½ Krossad Vitlök (kan hoppa över)
- 2tsk Salt
- 2msk Olivolja
- 8dl Mjöl (jag mixa 2dl Durum + 6dl Vetemjöl)
- "Fyllning": soltorkade tomater, parmesan, olika färska örter, pesto, fetaost. Är fantasin som stoppar dig!
- Topping: Olivolja, Havssalt, Timjan
Instruktioner:
- Smula ner jästen i en bunke och blanda ut med vattnet tills jästen löst upp sig helt.
- Addera och blanda ihop salt, olivolja, (din önskade fyllning) och vitlöken tillsammans med vätskan.
- Addera mjölet och arbeta degen med en brödkrok i ca 5min.
- Täck degen med plastfolie eller jäslock och låt jäsa 1h.
- Olja in en bakform ca 20x30 för tjockare bröd alt. 30x40 för tunnare. Ha i degen med oljade händer och platta ut den i formen. Täck och låt jäsa ytterligare 30min.
- Med oljade händer trycker du ner med fingrarna i degen för att skapa den klassiska formen och addera sedan din topping.
- Gräddas 20min mitt i ugnen på 225°C.
- Sedan är det bara att njuta!