Focaccia

06.01.2023

Mjukt och saftigt Focaccia bröd med olika typer av "fyllningar och toppings". Perfekt till förrätten eller till en soppa.

kom ihåg, i sådant här bröd är det bara din fantasi som kan stoppa dig!

Ingredienser:

  • 25g Färsk Jäst (½ förp)
  • 4dl Fingervarmt Vatten
  • ½ Krossad Vitlök (kan hoppa över)
  • 2tsk Salt
  • 2msk Olivolja
  • 8dl Mjöl (jag mixa 2dl Durum + 6dl Vetemjöl)
  • "Fyllning": soltorkade tomater, parmesan, olika färska örter, pesto, fetaost. Är fantasin som stoppar dig! 
  • Topping: Olivolja, Havssalt, Timjan 

Instruktioner:

  1. Smula ner jästen i en bunke och blanda ut med vattnet tills jästen löst upp sig helt.
  2. Addera och blanda ihop salt, olivolja, (din önskade fyllning) och vitlöken tillsammans med vätskan.
  3. Addera mjölet och arbeta degen med en brödkrok i ca 5min.
  4. Täck degen med plastfolie eller jäslock och låt jäsa 1h.
  5. Olja in en bakform ca 20x30 för tjockare bröd alt. 30x40 för tunnare. Ha i degen med oljade händer och platta ut den i formen. Täck och låt jäsa ytterligare 30min.
  6. Med oljade händer trycker du ner med fingrarna i degen för att skapa den klassiska formen och addera sedan din topping.
  7. Gräddas 20min mitt i ugnen på 225°C.
  8. Sedan är det bara att njuta!