Frukostfrallor

10.01.2024

Ett gammalt recept ifrån (rutiga kokboken om jag minns rätt) som vi bakat i min familj sedan jag var liten. En perfekt fralla att ha i frysen och ta fram som mellanmål alt. äta till frukost eller en god soppa!

ca 30st Frallor

Ingredienser:

  • 50g Färsk Jäst (1 förp.)
  • 5dl Mjölk
  • 50g Smör
  • 2tsk Salt
  • 1msk Honung alt. Ljus Sirap
  • 12-13dl Vetemjöl
  • Topping: Ägg och mjölk/vatten + (sesamfrön, havregryn, ingenting. Är fantasin som stoppar dig här)

Instruktioner:

  1. Smula ner jästen i en bunke, smält smör och addera mjölken. Låt värmas upp till fingervarmt, blanda ner vätskan med jästen tills den löst upp sig helt.
  2. Addera resterande ingredienser (börja med 10dl mjöl o addera efter behov) och blanda degen med brödkrok i ca 5min.

  3. Täck bunken med plastfolie låt jäsa 1h.

  4. Dela upp brödet i önskade storlekar på bitar och forma dem till frallor/bollar. Placera på klädd bakplåt och låt jäsa 30-45min.

  5. Pensla brödet med en mix av ägg och mjölk/vatten och addera valfri topping.

  6. Grädda frallorna mitt i ugnen på 225°C i 10-15min. (tills de fått en fin gyllene färg)

  7. Låt frallorna svalna på ett galler täckt med en bakduk, sedan är det bara att servera alt. frysa in.
    - Personlig favorit är att äta dem heta direkt ut ur ugnen!