Frukostfrallor
Ett gammalt recept ifrån (rutiga kokboken om jag minns rätt) som vi bakat i min familj sedan jag var liten. En perfekt fralla att ha i frysen och ta fram som mellanmål alt. äta till frukost eller en god soppa!
ca 30st Frallor
Ingredienser:
- 50g Färsk Jäst (1 förp.)
- 5dl Mjölk
- 50g Smör
- 2tsk Salt
- 1msk Honung alt. Ljus Sirap
- 12-13dl Vetemjöl
- Topping: Ägg och mjölk/vatten + (sesamfrön, havregryn, ingenting. Är fantasin som stoppar dig här)
Instruktioner:
- Smula ner jästen i en bunke, smält smör och addera mjölken. Låt värmas upp till fingervarmt, blanda ner vätskan med jästen tills den löst upp sig helt.
Addera resterande ingredienser (börja med 10dl mjöl o addera efter behov) och blanda degen med brödkrok i ca 5min.
Täck bunken med plastfolie låt jäsa 1h.
Dela upp brödet i önskade storlekar på bitar och forma dem till frallor/bollar. Placera på klädd bakplåt och låt jäsa 30-45min.
Pensla brödet med en mix av ägg och mjölk/vatten och addera valfri topping.
Grädda frallorna mitt i ugnen på 225°C i 10-15min. (tills de fått en fin gyllene färg)
Låt frallorna svalna på ett galler täckt med en bakduk, sedan är det bara att servera alt. frysa in.
- Personlig favorit är att äta dem heta direkt ut ur ugnen!