Glutenfri Franska/Frallor

10.01.2024

Ett glutenfritt brödrecept jag haft uppskrivet i evigheter men aldrig laddat upp. Men här kommer det äntligen!

1 Franska alt. ca 10st Frallor 

Ingredienser:

  • 25g Färsk jäst (½ förp.)
  • 2½dl Vatten (rum temp.)
  • ½dl Naturell olja
  • 1msk Flytande honung alt. ljus sirap
  • 1tsk Salt
  • 2tsk Brödkrydda (går att utesluta)
  • 1msk FiberHUSK
  • 4-5dl Glutenfri MjölMix

Instruktioner:

  1. Smula ner jästen i en bunke och blanda ut med det vattnet tills den löst upp sig helt.
  2. Addera resterande ingredienser (börja med 3dl mjöl o addera efter behov) och blanda med brödkrok i ca 5min. 
    - Tänk på att degen gärna får vara lite kletigare än vanlig bröddeg då glutenfritt mjöl lätt blir kompakt vid utbakning.

  3. Täck bunken med plastfolie låt jäsa 1-1½h.

  4. Dela upp brödet i önskade bitar alt. forma degen till önskad form/franska, med så lite arbete som möjligt. (degen bör vara väldigt lättarbetad). Placera på klädd bakplåt och låt jäsa 30-45min.

  5. Pensla brödet lätt med en mix av ägg och mjölk/vatten.

  6. Grädda brödet längst ned i ugnen på 225°C i 20-30min.

  7. Låt brödet svalna på ett galler täckt med en bakduk, sedan är det bara att skiva upp och servera alt. frysa in.