Glutenfritt Hamburgerbröd

02.07.2022
Gluten allergiker? Såklart ska du också kunna äta hemmagjort hamburgerbröd!

Är personligen inte allergisk, men har kollegor och vänner som är. Detta har resulterat i att jag försöker baka både glutenfritt och med gluten.

4-5st Hamburgerbröd
Ingredienser:

  • 25g Färskjäst (½ förp.)
  • 25g Smör
  • 2 ½dl Mjölk
  • 1 Nypa Salt
  • 5½dl Glutenfri Mjölmix
  • ½msk FiberHusk
  • Topping: 1 Ägg + Sesamfrön om man vill ha det på

Instruktioner:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret, tillsätt sedan mjölken och värm till fingervarmt. Häll över jästen och rör om tills den helt löst upp sig.
  3. Tillsätt mjölet, saltet och jobba degen med en degkrok. Arbeta degen i 5min.
  4. Täck bunken och låt degen jäsa 30-40min
  5. Baka ut degen på en mjölad bänk. Dela upp degen i 4-5 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper. 
    - Tips! Du kan släta ut brödet genom att ha smått fuktiga händer när du rullar bollarna.
  6. Täck plåten och låt de jäsa ytterligare 30min.
  7. Vispa upp ägget och pensla brödet, toppa med sesamfrön om du vill.
  8. Grädda brödet mitt i ugnen på 225°C, 10 - 15min (ta ut när de fått en gyllene fin färg). 
  9. Ta ut och låt svalna någon minut innan du slänger på en hamburgare.