Gnocchi

14.11.2022

Perfekt om du har mycket potatis att göra dig av med i hemmet.
Tips från min Norrländska sida, efter du kokat Gnocchin, smörstek den rejält och ät med lingonsylt. MUMS säger jag bara!

ca 2-3port. (dubbla recept för ca 5-6 port.
Ingredienser:

  • 450g Potatis (helst mjölig potatis)
  • 3dl Vetemjöl
  • 1 Ägg
  • ½tsk Salt

Instruktioner:

  1. Skala och koka potatisen i rejält saltat vatten tills den mjuknat. Pressa/mosa potatisen och låt svalna något.
  2. Addera mjölet, ägget samt salt rör ihop till en fast deg. Känns degen för kletig är det bara att addera mer mjöl. 
  3. Arbeta ut degen på en mjölad bänk och dela upp degen i 4 delar och rulla ut den till korvar på ca 2cm i diameter. Skär loss gnocchi stora bitar och lägg på mjölad yta.
  4. Använd en gaffel och tryck ner din gnocchi deg på den och rulla sedan ner för gaffeln för att få det fina mönstret (för kladdigt? mjöl är din bästa vän).
  5. Koka sedan gnocchin i omgångar ca 5min (tills de börjat flyta) och låt den torka innan den adderas i sås eller steks på.