Hasselnötkräm

18.04.2023

"Nutella" / Hasselnötkräm med choklad är en semester klassiker utomlands till frukosten! 
Grymt gott att både ha på pannkakorna som att addera i bakningen.

ca 5dl Nötkräm
Ingredienser:

  • 250g Hasselnötter
  • ½dl Socker (+½ om sötare kräm önskas)
  • 2msk Flytande Honung
  • ½msk Vaniljsocker
  • 3-4msk Kakao
  • ¾dl Extra Virgin Olivolja

Instruktioner:

  1. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och gnugga dem sedan i en handduk för att skalet ska lossna, släng skalet och lägg ner nötterna i en mixer alt. matberedare.
    - Finns att köpa färdigt skalade och rostade hasselnötter. 
  2. Mixa nötterna tills oljan släpper sig och det blir en krämig och fingrynig röra.
    - Ha tålamod, kan ta någon minut. Hjälp till att trycka ner krämen ifrån kanterna ner i mixern.
  3. Addera kakaon, socker, vaniljsocker, honung och fortsätt mixa tills allt är ihopblandat.
  4. Addera olivoljan lite i taget under tiden som mixern jobbar.
  5. Häll över krämen i en lufttät burk och förvaras i kylen.