Kalljästa Lingonfrallor

18.05.2023

Jag älskar personligen "mörkare" bröd med lika olika fyllningar. Lingon är en favorit för mig till mycket. Kan bero på att man är uppväxt med palt, who knows?
Så blev ett lingonbröd experiment när jag ändå hade det hemma! Blev grymt goda frukostfrallor som jag starkt kan rekommendera. 

12st Frallor

Ingredienser:

  • 14g Torrjäst (1 förp.)
  • 4dl Kallt vatten
  • 2dl Lingonsylt alt. rårörda lingon
  • 1dl Havregryn
  • ½dl Solrosfrön
  • 1tsk Salt
  • 2dl/2dl Rågsikt / Grahamsmjöl (alt. 4dl utav en av sorterna
  • 4-5dl Vetemjöl
  • Topping: Havregryn

Instruktioner:

  1. Addera vattnet tillsammans med torrjästen i en bunke och låt det stå ca 5min och svälla något.
  2. Addera resterande ingredienser och arbeta ihop degen med en bröd krok. 
    - Degen ska vara lite kletig. Men INTE rinnig.
  3. Täck bunken och låt degen kalljäsa 10h (alt. över natten)
  4. Lägg upp degen på en mjölad bänk och vänd in kanterna under degen. Lägg tillbaka i bunken, täck och låt jäsa 30min i rums.temp.
    - Sätt ugnen på 250°C och ställ in en upp och ner vänd långpanna i mitten som frallorna ska ligga på sedan.
  5. Dela upp degen i 12 bitar och forma dem till önskad "frall"form. Doppa överdelen i havregryn och lägg upp på en klädd bakplåt och platta ner grynen något.
  6. Dra över bakplåtspappret på den varma plåten i ugnen och grädda frallorna i 20min, tills de får en fin brun färg.
  7. Låt svalna på galler under en bakduk.