Kalljästa Ostfrallor

27.06.2022

Ostfrallor är en gammal god klassiker för mig. Gjorde om ett av mina recept på kalljästa frallor till ostfrallor, och resultatet blev MUMS! 

Ingredienser:

  • 25g (½pkt) Färsk jäst
  • 5dl Vatten (rumstemp alt. kallt)
  • ½msk Salt
  • 2dl Durum vetemjöl
  • ca 10-11dl Vetemjöl
  • 200g Riven ost (med mycket smak) + addera 300g för extra ostiga frallor
  • Valfri ost till topping (kan rekommendera Gouda ost)

Instruktioner:

  1. Smula ner färskjäst tillsammans med vattnet och blanda tills det löst upp sig.
  2. Tillsätt och blanda salt, durum mjöl och nästan allt vetemjöl. Addera mer efter behov.
  3. Tillsätt nu den rivna osten arbeta degen på medel hastighet ca 10min.
  4. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen över natten (alt. 8h minst).
  5. Arbeta ut degen på ett mjölat bord till frallor (valfri storlek, tänk på att de växer). Lägg frallorna på en klädd ugnsplåt och låt de vila medan ugnen värms upp.
  6. Sätt ugnen på 250°C, över och undervärme. lägg in en plåt för att "förvärmas".
  7. Dra över frallorna på den varma plåten och sätt in dem i mittendelen av ugnen. Sänk värmen till 200°C och grädda 30min.
  8. Ta ut frallorna när det är 15min kvar och lägg på ost och ställ in dem igen för att grädda klart.
  9. Låt svalna på galler - och sedan är det bara att njuta av nybakade ostfrallor!