Kalljästa Ostfrallor
27.06.2022
Ostfrallor är en gammal god klassiker för mig. Gjorde om ett av mina recept på kalljästa frallor till ostfrallor, och resultatet blev MUMS!
Ingredienser:
- 25g (½pkt) Färsk jäst
- 5dl Vatten (rumstemp alt. kallt)
- ½msk Salt
- 2dl Durum vetemjöl
- ca 10-11dl Vetemjöl
- 200g Riven ost (med mycket smak) + addera 300g för extra ostiga frallor
- Valfri ost till topping (kan rekommendera Gouda ost)
Instruktioner:
- Smula ner färskjäst tillsammans med vattnet och blanda tills det löst upp sig.
- Tillsätt och blanda salt, durum mjöl och nästan allt vetemjöl. Addera mer efter behov.
- Tillsätt nu den rivna osten arbeta degen på medel hastighet ca 10min.
- Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen över natten (alt. 8h minst).
- Arbeta ut degen på ett mjölat bord till frallor (valfri storlek, tänk på att de växer). Lägg frallorna på en klädd ugnsplåt och låt de vila medan ugnen värms upp.
- Sätt ugnen på 250°C, över och undervärme. lägg in en plåt för att "förvärmas".
- Dra över frallorna på den varma plåten och sätt in dem i mittendelen av ugnen. Sänk värmen till 200°C och grädda 30min.
- Ta ut frallorna när det är 15min kvar och lägg på ost och ställ in dem igen för att grädda klart.
- Låt svalna på galler - och sedan är det bara att njuta av nybakade ostfrallor!