Kanelkringlor
07.05.2023
20st (degen går att dubblas)
Ingredienser:
- 25g Färsk Jäst (½ förp.)
- 2½dl Mjölk
- 7½dl Vetemjöl
- ¾dl Socker
- 2tsk Salt
- ½msk Vaniljsocker
- ½msk Kanel
- 1krm Hjorthornssalt
- 1 Ägg
- 100g Smör (rums temp.)
- Topping: Socker och Kanel
Instruktioner:
- Smula ner jästen i en bunke, värm upp mjölken till fingervarmt. Häll över jästen och blanda tills jästen löst upp sig helt.
- Addera resterande ingredienser (ej ägg och smör). Blanda ihop med en degkrok tills degen precis gått ihop.
- Addera ägget och smöret i små bitar. Arbeta in detta med brödkroken och fortsätt arbeta med degen ca 5min extra. Täck degen och låt den jäsa 45min.
- Häll upp degen på en lätt mjölad bänk. Dela upp degen i 20 likvärdigt stora bitar. Rulla dem till avlånga korvar.
- Rulla dem i socker och kanel, snurra "korvarna" så de blir lindade och knyt ihop dem i en "kringel form".
- Lägg kringlorna på en klädd bakplåt, täck med en bakduk och låt jäsa 30min.
- Grädda kringlorna 8min i mitten av ugnen på 250°C.
- Låt svalna på plåt med en bakduk.