Kanelkringlor

07.05.2023

20st (degen går att dubblas)

Ingredienser:

  • 25g Färsk Jäst (½ förp.)
  • 2½dl Mjölk
  • 7½dl Vetemjöl
  • ¾dl Socker
  • 2tsk Salt
  • ½msk Vaniljsocker
  • ½msk Kanel
  • 1krm Hjorthornssalt
  •  1 Ägg
  • 100g Smör (rums temp.)
  • Topping: Socker och Kanel

Instruktioner:

  1. Smula ner jästen i en bunke, värm upp mjölken till fingervarmt. Häll över jästen och blanda tills jästen löst upp sig helt.
  2. Addera resterande ingredienser (ej ägg och smör). Blanda ihop med en degkrok tills degen precis gått ihop.
  3. Addera ägget och smöret i små bitar. Arbeta in detta med brödkroken och fortsätt arbeta med degen ca 5min extra. Täck degen och låt den jäsa 45min.
  4. Häll upp degen på en lätt mjölad bänk. Dela upp degen i 20 likvärdigt stora bitar. Rulla dem till avlånga korvar. 
  5. Rulla dem i socker och kanel, snurra "korvarna" så de blir lindade och knyt ihop dem i en "kringel form".
  6. Lägg kringlorna på en klädd bakplåt, täck med en bakduk och låt jäsa 30min.
  7. Grädda kringlorna 8min i mitten av ugnen på 250°C. 
  8. Låt svalna på plåt med en bakduk.