Karamell Panettone
28.04.2023
En klassisk julkaka ifrån Italien som jag lekt lite med receptet. Karamell och choklad är gudomligt i kakor. Så bytt ut torkade frukter och bär med det istället.
ca 12bitar (20cm ⌀ form)
Ingredienser:
- 25g Färsk Jäst (½ förp.)
- 2dl Fingervarm Mjölk
- 2 Ägg
- 1dl Socker
- ½-1dl Karamellsås
- 2tsk Vaniljsocker
- 1tsk Salt
- 8dl Vetemjöl
- 100g Smör (rums.temp)
- Fyllning: Kolasås, hackade choklasbitar alt. daimbitar
- Topping: Smält Smör
Instruktioner:
- Smula jästen i en bunke och värm upp mjölken till fingervarmt. Häll över jästen och rör om tills den löst upp sig helt.
- Addera de resterande ingredienserna (ej smöret) och arbeta ihop degen med en degkrok.
- Addera lite chokladbitar redan nu om du vill. - Täck degen och låt den vila 30 min.
- Addera smöret i små kuber och arbeta in dem i degen med degkroken. Täck degen och låt jäsa 1h.
- Jobba ut degen på ett mjölat bakbord och kavla till den lätt så du får en platt yta för fyllning.
- Häll över karamellsås och strö över den hackade chokladen. Vik in kanterna som ett paket mot mitten och vänd skarven ner.
- Lägg bakplåtspapper i en 20cm ⌀ form, så pappret kommer över kanten. Lägg degen med skarven ner i formen, täck och låt den jäsa 1h.
- Smält lite smör och pensla toppen av kakan. Grädda den i nedre delen av ugnen på 175°C i 1-1 ½h, beroende på ugn. (Håll koll efter 1h)
- Låt kakan svalna i formen. Sedan är det bara att servera!