Karamell Panettone

28.04.2023

En klassisk julkaka ifrån Italien som jag lekt lite med receptet. Karamell och choklad är gudomligt i kakor. Så bytt ut torkade frukter och bär med det istället.

ca 12bitar (20cm ⌀ form)

Ingredienser:

  • 25g Färsk Jäst (½ förp.)
  • 2dl Fingervarm Mjölk
  • 2 Ägg
  • 1dl Socker
  • ½-1dl Karamellsås
  • 2tsk Vaniljsocker
  • 1tsk Salt
  • 8dl Vetemjöl
  • 100g Smör (rums.temp)
  • Fyllning: Kolasås, hackade choklasbitar alt. daimbitar
  • Topping: Smält Smör

Instruktioner:

  1. Smula jästen i en bunke och värm upp mjölken till fingervarmt. Häll över jästen och rör om tills den löst upp sig helt.
  2. Addera de resterande ingredienserna (ej smöret) och arbeta ihop degen med en degkrok.
    - Addera lite chokladbitar redan nu om du vill.
  3. Täck degen och låt den vila 30 min.
  4. Addera smöret i små kuber och arbeta in dem i degen med degkroken. Täck degen och låt jäsa 1h.
  5. Jobba ut degen på ett mjölat bakbord och kavla till den lätt så du får en platt yta för fyllning.
  6. Häll över karamellsås och strö över den hackade chokladen. Vik in kanterna som ett paket mot mitten och vänd skarven ner.
  7. Lägg bakplåtspapper i en 20cm ⌀ form, så pappret kommer över kanten. Lägg degen med skarven ner i formen, täck och låt den jäsa 1h.
  8. Smält lite smör och pensla toppen av kakan. Grädda den i nedre delen av ugnen på 175°C i 1-1 ½h, beroende på ugn. (Håll koll efter 1h
  9. Låt kakan svalna i formen. Sedan är det bara att servera!