Bullar - Grundrecept
02.07.2022
ca 25 - 40st beroende på storleken
Ingredienser:
- 50g Färskjäst (1 förp.)
- 150g Bakmargarin
- 5dl Mjölk
- ½tsk Salt
- 1tsk Vaniljpasta alt. 1 Vaniljstång
- 1dl Sirap alt. Strösocker
- ca 14dl Vetemjöl
- Fyllning: Smält Smör, Strösocker och Kanel alt. (Vanilj o mandelmassakräm)
- Topping: 2st Ägg och Brunt Farinsocker alt. Pärlsocker eller Mandelflarn
- Eftertopping: Smält smör och socker
Instruktioner:
- Smula ner jästen i en bunke medan du smälter bakmargarinet.
- Tillsätt mjölken med margarinet och värm tills det är fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst upp sig helt.
- Rör ner salt, vanilj och sirapen (du kan även ha i lite kanel i degen om du vill).
- Tillsätt 6dl vetemjöl och arbeta degen med en brödkrok, tillsätt resten av mjölet i omgångar tills degen börjar lossna från kanterna (tänk på att degen inte ska bli för torr. hellre tillsätta mer mjöl när du bakar ut bullarna vid behov).
- Arbeta degen 5min extra.
- Täck bunken och låt degen jäsa 40-60min.
- Baka ut bullarna på en mjölad bänk. Fyll bullarna med smält smör, kanel och socker och vira ihop dem till den form av bullar du vill ha. Lägg dem på en klädd bakplåt.
- Finns så många olika sätt att "vika" bullar på. Skulle rekommendera att testa dig fram vad du tycker är roligast/lättast för dig. - Täck bullarna och låt dem jäsa ytterligare 30-40min.
- Vispa upp äggen och pensla bullarna, strö över den topping du vill ha på bullarna. (endast pensla med ägg om "efter topping" ska göras)
- Grädda dem på 225°C mitt i ugnen 8-10min.
- Låt de svalna på ett galler täckta med en bakduk. Sedan är det bara att njuta av nybakade bullar!
Efter topping: när bullarna kommer ut ur ugnen så smälter du smör (ca 50-100g) som du sedan penslar bullarna lätt, för att sedan rulla i vanligt strösocker.