Korvbröd (Anpassningsbart)
05.07.2022
10st "normal" storlek, 8st stora
Ingredienser:
- 25g Färsk Jäst (½ förp)
- 2 ½dl Mjölk
- 50g Smör (rumptemp.)
- ½tsk Salt
- 5-6dl Vetemjöl alt. 50/50 med Vetemjöl och Grahamsmjöl (vilket jag gör)
- Topping: 1 Ägg + Sesamfrön, Vallmofrön alt. annat gott du gillar på dina bröd
Instruktioner:
- Smula jästen i en bunke och blanda ut med mjölken tills den löst upp sig helt.
- Tillsätt smör, salt och majoriteten av mjölet. Jobba ihop degen med en degkrok, tillsätt mjöl efter behov.
- Låt inte degen bli för torr, bättre att jobba in mer mjöl när du bakar ut. - Jobba degen i 5min, täck sedan bunken och låt det jäsa 60min.
- Baka ut degen på en mjölad bänk och dela upp den i 8-10 bollar, forma dem sedan som "korvbrödsform" och lägg dem på en klädd bakplåt.
- Täck dem ännu en gång och låt jäsa 40min.
- Vispa upp ägget, pensla bröden och strö sedan över den topping du vill ha på brödet (om du vill ha något på).
- Grädda brödet mitt i ugnen på 225°C i 12min.
- Låt svalna något på ett galler innan du skär upp dem (ifrån sidan) och fyller dem.
Tips! Detta recept kan även användas till att göra hamburgerbröd, istället för att forma bollarna till korvbröd så låter du dem vara bollar och gör då bara 7-8 bollar beroende på önskad storlek av brödet.