Lussekatter m. Kesella

20.12.2022

Ca 30st /mellanstora - 40st /mindre
Ingredienser:

  • 50g Färskjäst (1 förp.)
  • 150g Margarin
  • 5dl Mjölk
  • 250g Kesella
  • ½tsk Salt
  • 2-3pkt. Saffran (Isabelle älskar saffran!)
  • ½dl Sirap
  • 1dl Strösocker alt. Honung / Sirap
  • ca 14dl Vetemjöl
  • Topping: 1 Ägg + en skvätt mjölk + Russin

Vill du ha en fyllning?
- Vanilj o mandelmassakräm

Instruktioner:

  1. Smula ner jästen i en bunke medan du smälter bakmargarinet.
  2. Tillsätt mjölken, socker o saffran med margarinet och värm tills det är fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst upp sig helt.
  3. Rör ner salt, sirap och Kesella.
  4. Tillsätt 10dl vetemjöl och arbeta degen med en brödkrok, tillsätt resten av mjölet i omgångar tills degen börjar lossna från kanterna (tänk på att degen inte ska bli för torr. hellre tillsätta mer mjöl när du bakar ut bullarna vid behov).
  5. Arbeta degen 5-10min extra.
  6. Täck bunken och låt degen jäsa 40-60min.
  7. Baka ut lussekatterna på en mjölad bänk. Vira ihop dem till kransar och stoppa ner russin i varje hörn. 
  8. Lägg bullarna på en klädd bakplåt, täck och låt dem jäsa ytterligare 45min.
  9. Vispa upp äggen med mjölken och pensla lussekatterna.
  10. Grädda dem på 225°C mitt i ugnen 8-10min.
  11. Låt de svalna på ett galler täckta med en bakduk!