Lussekatter m. Kesella
20.12.2022
Ca 30st /mellanstora - 40st /mindre
Ingredienser:
- 50g Färskjäst (1 förp.)
- 150g Margarin
- 5dl Mjölk
- 250g Kesella
- ½tsk Salt
- 2-3pkt. Saffran (Isabelle älskar saffran!)
- ½dl Sirap
- 1dl Strösocker alt. Honung / Sirap
- ca 14dl Vetemjöl
- Topping: 1 Ägg + en skvätt mjölk + Russin
Vill du ha en fyllning?
- Vanilj o mandelmassakräm
Instruktioner:
- Smula ner jästen i en bunke medan du smälter bakmargarinet.
- Tillsätt mjölken, socker o saffran med margarinet och värm tills det är fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst upp sig helt.
- Rör ner salt, sirap och Kesella.
- Tillsätt 10dl vetemjöl och arbeta degen med en brödkrok, tillsätt resten av mjölet i omgångar tills degen börjar lossna från kanterna (tänk på att degen inte ska bli för torr. hellre tillsätta mer mjöl när du bakar ut bullarna vid behov).
- Arbeta degen 5-10min extra.
- Täck bunken och låt degen jäsa 40-60min.
- Baka ut lussekatterna på en mjölad bänk. Vira ihop dem till kransar och stoppa ner russin i varje hörn.
- Lägg bullarna på en klädd bakplåt, täck och låt dem jäsa ytterligare 45min.
- Vispa upp äggen med mjölken och pensla lussekatterna.
- Grädda dem på 225°C mitt i ugnen 8-10min.
- Låt de svalna på ett galler täckta med en bakduk!