Mandelkubbar m. Mandelmassa
09.07.2022
Klassiska mandelkubbar med lite extra "go" i sig med mandelmassa.
TIPS! till er glutenallergiker. Jag har personligen aldrig testat, men detta borde funka prima med Gluten-fri mjölmix också då mandelmassan "gojsar" upp kakan en del.
20-30st
Ingredienser:
- 125g Smör (rumstemp.)
- 1 ½dl Socker
- 2tsk Hjorthornssalt
- 4-5 Droppar Bittermandelolja
- 1dl Grädde + ½dl Mjölk (alt. 1 ½dl Mjölk)
- 7dl Vetemjöl
- 1 Ägg
- 50g Mandelmassa (om du vill ha extra saftiga kubbar)
- Topping: Pärlsocker alt. hackade mandelbitar
Instruktioner:
- Rör ihop smöret tillsammans med sockret tills det blir poröst
- Rör ner hjorthornssalt, vetemjöl, mandelmassa, bittermandelolja.
- Tillsätt grädden/mjölken tillsammans med ägget och rör ihop allt tills degen blivit en stor klump.
- Medan ugnen blir varm så kan man låta degen vila lite i kylskåpet (ca 20-30min), detta är dock inte ett måste!
- Rulla ut degen som en korv på en bänk och dela upp den i 20-30st bollar.
- Häll upp pärlsocker på ett fat och tryck lätt ner bollarna så att pärlsockret fastnar och kakorna plattar till sig något. Lägg upp dem på klädda bakplåtar.
- Tänk på att de ändrar inte form så mycket, så storleken du ger dem är den ungefärliga som resultatet kommer ge. Snäppet större. - Grädda mitt i ugnen på 200°C i 13-15min (tills de fått en fin färg).
- Ta ut kakorna och låt de svalna på plåten.