Mandelkubbar m. Mandelmassa

09.07.2022

Klassiska mandelkubbar med lite extra "go" i sig med mandelmassa.

TIPS! till er glutenallergiker.  Jag har personligen aldrig testat, men detta borde funka prima med Gluten-fri mjölmix också då mandelmassan "gojsar" upp kakan en del.

20-30st
Ingredienser:

  • 125g Smör (rumstemp.)
  • 1 ½dl Socker
  • 2tsk Hjorthornssalt
  • 4-5 Droppar Bittermandelolja
  • 1dl Grädde + ½dl Mjölk (alt. 1 ½dl Mjölk)
  • 7dl Vetemjöl
  • 1 Ägg
  • 50g Mandelmassa (om du vill ha extra saftiga kubbar)
  • Topping: Pärlsocker alt. hackade mandelbitar

Instruktioner:

  1. Rör ihop smöret tillsammans med sockret tills det blir poröst
  2. Rör ner hjorthornssalt, vetemjöl, mandelmassa, bittermandelolja.
  3. Tillsätt grädden/mjölken tillsammans med ägget och rör ihop allt tills degen blivit en stor klump.
  4. Medan ugnen blir varm så kan man låta degen vila lite i kylskåpet (ca 20-30min), detta är dock inte ett måste!
  5. Rulla ut degen som en korv på en bänk och dela upp den i 20-30st bollar.
  6. Häll upp pärlsocker på ett fat och tryck lätt ner bollarna så att pärlsockret fastnar och kakorna plattar till sig något. Lägg upp dem på klädda bakplåtar.
    - Tänk på att de ändrar inte form så mycket, så storleken du ger dem är den ungefärliga som resultatet kommer ge. Snäppet större.
  7. Grädda mitt i ugnen på 200°C i 13-15min (tills de fått en fin färg).
  8. Ta ut kakorna och låt de svalna på plåten.