Pizzadeg + Tillagning

08.07.2022

pizza...Pizza...PIZZA! Behöver inte säga så mycket mer!
- Här kommer receptet jag använder för min pizzadeg plus en kort instruktion hur jag brukar tillaga den i ugn.

3-4st Pizzor
Ingredienser:

  • 25g Färsk Jäst (½ förp.)
  • ca 5dl Fingervarmt Vatten
  • 1msk Virgin Olivolja
  • Salt
  • ca 13dl Vetemjöl

Instruktioner:

  1. Smula ner jästen i en bunke och blanda ut med vattnet tills det löst upp sig helt.
  2. Tillsätt olivolja, salta och majoriteten av mjölet. Arbeta degen med degkrok, tillsätt mer mjöl efter behov. 
    - Tänk på att degen inte ska bli för torr, bättre att tillsätta mjöl vid utbakning.
  3. Täck degen och låt den jäsa 45-60min
  4. Baka ut degen på ett mjölat bord, dela upp degen i 3-4 bollar (alt. fler om du vill göra "små pizzor"). 
  5. Kavla ut dem till tunna "pizza former", du kan även göra dem lite tjockare om du föredrar det.

Hur jag tillagar min pizza:

  1. Förvärm ugnen på 250°C, placera en upp och ned vänd plåt näst högst upp i ugnen (om du inte har en pizzasten).
  2. Kavla ut pizzorna och lägg på en upp och ned vänd plåt, klädd med bakplåtspapper. Addera önskad fyllning.
  3. För över pizzan ifrån den svala plåten till den i ugnen. Låt grädda tills den fått en fin färg, tar ca 10min+.
  4. Sedan är det bara att njuta av din egna pizza!