Polarbröd
14.01.2023
En gammal klassiker som vi alla nog haft hemma någon gång under barndomen!
Perfekt frukost bröd!
ca 10st
Ingredienser:
- 25g Färsk Jäst (½ pkt)
- 3dl Fingervarm Mjölk
- ½dl Ljus Sirap
- 25g Rumstemp. Smör
- 1tsk Salt
- 7dl Mjöl (2dl Vetemjöl / 5dl Rågsikt)
Instruktioner:
- Smula jästen i en bunke och blanda ut med den fingervarma mjölken. Rör tills jästen löst upp sig helt.
- Addera sirap, salt och smöret rör om och börja sedan addera mjölet i omgångar. Jobba degen med en brödkrok i ca 5min.
- Täck bunken och jäsa 45min.
- Dela degen i 10 delar och forma dem till bollar på en lätt mjölad bänk. Kavla ut runda kakor med hjälp av en kavel, gärna en kruskavel. (Har du ej detta så kan du nagga degen med en gaffel).
- Lät jäsa på en plåt 20min.
- Gräddas 8min (+ 1min extra om mer färg önskas) mitt i ugnen på 250°C
- Låt svalna på ett galler täckt med en bakduk.