Samoun m. Vitlök

19.07.2022

Experimenterade med ett av mina Samoun bröd recept och gjorde om det till ett fluffigt vitlöksbröd! 

ca 18st "frallor" alt. 3st limpor
Ingredienser:

  • 1 förp. Torrjäst
  • 5dl Vatten (fingervarmt)
  • 1msk Socker
  • 1msk Salt
  • 1dl Naturell Olja
  • ca 16dl Vetemjöl
  • 2st Krossade Vitlöksklyftor
  • Färska örter/kryddor (i denna hade jag persilja!)
  • Topping: Olivolja, vatten + 1 liten krossad Vitlöksklyfta

Instruktioner:

  1. Rör ihop torrjästen med socker och vatten. Låt det jäsa i ungefär 5min.
  2. Tillsätt salt, olja, 2st krossade vitlöksklyftor och finhackade örter/kryddor, tillsätt hälften av mjölet.
  3. Arbeta degen med en degkrok samtidigt som du adderar resterande mjöl. 
    - Tänk på att degen inte ska bli för torr. Bättre att baka ut med mer mjöl.
  4. Jobba degen i 5min och täck sedan bunken och låt det jäsa 1 timme.
  5. Baka ut brödet på mjölad bänk, och lägg på klädd bakplåt.
    - Kan göra dem till småfrallor, rullar, stora limpor. Ditt val!
  6. Täck brödet och låt det jäsa 40min.
  7. Mixa ihop olivolja, vatten och vitlöksklyftan och pensla brödet.
  8. Grädda brödet i nedre delen av ugnen på 250°C i ca 10min, alt. lite längre om du önskar mer färg.
  9. Ta ut brödet och låt det svalna på galler under en bakduk.