Samoun m. Vitlök
19.07.2022
Experimenterade med ett av mina Samoun bröd recept och gjorde om det till ett fluffigt vitlöksbröd!
ca 18st "frallor" alt. 3st limpor
Ingredienser:
- 1 förp. Torrjäst
- 5dl Vatten (fingervarmt)
- 1msk Socker
- 1msk Salt
- 1dl Naturell Olja
- ca 16dl Vetemjöl
- 2st Krossade Vitlöksklyftor
- Färska örter/kryddor (i denna hade jag persilja!)
- Topping: Olivolja, vatten + 1 liten krossad Vitlöksklyfta
Instruktioner:
- Rör ihop torrjästen med socker och vatten. Låt det jäsa i ungefär 5min.
- Tillsätt salt, olja, 2st krossade vitlöksklyftor och finhackade örter/kryddor, tillsätt hälften av mjölet.
- Arbeta degen med en degkrok samtidigt som du adderar resterande mjöl.
- Tänk på att degen inte ska bli för torr. Bättre att baka ut med mer mjöl. - Jobba degen i 5min och täck sedan bunken och låt det jäsa 1 timme.
- Baka ut brödet på mjölad bänk, och lägg på klädd bakplåt.
- Kan göra dem till småfrallor, rullar, stora limpor. Ditt val! - Täck brödet och låt det jäsa 40min.
- Mixa ihop olivolja, vatten och vitlöksklyftan och pensla brödet.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen på 250°C i ca 10min, alt. lite längre om du önskar mer färg.
- Ta ut brödet och låt det svalna på galler under en bakduk.