Sirapslimpa
13.04.2023
Barndomsnostalgi! Behöver man säga något mer än så?
Här kommer ett gammalt recept som jag haft i min egna receptbok i evigheter.
1 Limpa (dubbla recept för 2st)
Ingredienser:
- 25g Färsk Jäst
- 25g Smör
- 2½dl Filmjölk
- 1dl Mörk Sirap (ljus funkar också tycker jag)
- 4dl Rågsikt
- 3½dl Vetemjöl
- 2tsk Salt
- 2tsk Brödkrydda
- Topping: Mjölk
Instruktioner:
- Smält smöret och addera filmjölken. Värm tills fingervarmt.
- Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om tills den löst upp sig helt.
- Addera resterande ingredienser och arbeta degen ca 7-10min med en brödkrok.
- Täck bunken och låt degen jäsa 1h.
- Häll upp degen på en mjölad bänk och rulla degen till en avlång korv. Lägg upp den på en klädd ugnsplåt och forma ut den något till en "limpform".
- Täck den åter igen och låt den jäsa 45min.
- Pensla brödet med lite mjölk, grädda den sedan mitt i ugnen ca 40min på 175°C.
- Du kan hålla lite koll på brödet efter ca 35min. - Pensla brödet åter igen med lite mjölk och låt brödet svalna under en bakduk.
- Sedan är det bara att skära upp och servera, alt. förvara till en annan dag eller frysa in.