Sirapslimpa

13.04.2023

Barndomsnostalgi! Behöver man säga något mer än så?
Här kommer ett gammalt recept som jag haft i min egna receptbok i evigheter.

1 Limpa (dubbla recept för 2st)

Ingredienser:

  • 25g Färsk Jäst
  • 25g Smör
  • 2½dl Filmjölk
  • 1dl Mörk Sirap (ljus funkar också tycker jag)
  • 4dl Rågsikt
  • 3½dl Vetemjöl
  • 2tsk Salt
  • 2tsk Brödkrydda
  • Topping: Mjölk

Instruktioner:

  1. Smält smöret och addera filmjölken. Värm tills fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om tills den löst upp sig helt.
  3. Addera resterande ingredienser och arbeta degen ca 7-10min med en brödkrok.
  4. Täck bunken och låt degen jäsa 1h.
  5. Häll upp degen på en mjölad bänk och rulla degen till en avlång korv. Lägg upp den på en klädd ugnsplåt och forma ut den något till en "limpform".
  6. Täck den åter igen och låt den jäsa 45min.
  7. Pensla brödet med lite mjölk, grädda den sedan mitt i ugnen ca 40min på 175°C.
    - Du kan hålla lite koll på brödet efter ca 35min.
  8. Pensla brödet åter igen med lite mjölk och låt brödet svalna under en bakduk.
    - Sedan är det bara att skära upp och servera, alt. förvara till en annan dag eller frysa in.