Smörkola - Olika Varianter

23.12.2023

Smörkola som bara smälter i munnen, plus att de går snabbt och enkelt att göra!
- Tips, en termometer behövs för att hålla koll på värmen.
- Grundreceptet har jag använt ifrån Icas Kola

ca 60st
GRUND ingredienser:

  • 100g Smör
  • 3½dl Strösocker
  • 2dl Vispgrädde
  • 1¼dl Sirap
  • ½ msk Vaniljsocker

Smaksättning:

  • Lakrits: - toppa med havssalt
    2-2½msk Lakritsrotpulver (jag använder Rawpowders)
    4msk Kakao
  • Saffran:
    0,5g (1 påse) Saffran
  • Choklad:
    4msk Kakao

Instruktioner:

  1. Addera alla ingredienser i en mellanstor kastrull (det bubblar mycket när kolan blir varm) och låt smälta ihop och koka upp på mellanhög värme, rör om då och då.
  2. Låt det koka tills du når 125°C (mjuk) / 135 - 145°C (seg).
    - Ta hjälp med en termometer alt. gör kulprovet om du ej har en.
  3. Häll över kolan i en 20x30 form, klädd i bakplåtspapper.
    - Vill du ha tjockare kolor? Ta en mindre form.
  4. Strö över havssalt eller annan topping efter önskemål och låt svalna något innan du förvarar kolan i kylen minst 6h, gärna över natten!
  5. Skär upp kolan i den storleken du vill ha dem i. Förvaras svalt/kallt!