Söndagsstek / Porterstek
14.04.2023
Söndagsstek, grymt skönt att bara slänga ihop så tar den hand om sig själv.
Personligen tycker jag även att det är en perfekt middag för regniga dagar!
3-4 Portioner
Ingredienser stek:
- ½kg Fransyska alt. högrev
- Salt + Peppar
- 1 Gul lök
- 2-3 Morötter (beroende på storlek)
- 2 Vitlöksklyftor
- Timjan + pepparkorn
- 33cl Öl (kan ersättas med 3dl vin, glögg m.m. det är fantasin som stoppar dig!)
½dl Vatten - ½dl Svartvinbär dryck - koncentrerad
- 1msk Kalvfond
Ingredienser sås:
- Skyn som är över efter steken
- 2dl Matlagningsgrädde
- Soja
- Maizena
- Salt + Peppar
Instruktioner:
- Massera fransyskan med salt och peppar. Addera olja i en gjutjärnsgryta och stek alla kanterna. Addera stora skivade lökbitar, morotsbitar samt krossade vitlökar när du steker sista kanten.
- Addera resterande ingredienser i grytan tillsammans med köttet och grönsakerna. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 1½h.
- Ta ut köttet ur grytan, linda in i folie och låt det vila medan du gör såsen. - Sila skyn som är över ifrån steken till en kastrull och addera grädden och soja. Låt den koka ca 5min.
- Blir det mycket sky över så behöver du inte använda allt! - Red av såsen med maizena och smaka av med salt och peppar.
- Skär upp köttet i skivor och servera det med potatismos/rotmos, såsen samt en god pressgurka och lingon alt. gelé
TIPS! Morötterna och löken är även väldigt goda att äta till, så ta ut dem och servera dem till steken.