Söndagsstek / Porterstek

14.04.2023

Söndagsstek, grymt skönt att bara slänga ihop så tar den hand om sig själv.
Personligen tycker jag även att det är en perfekt middag för regniga dagar!

3-4 Portioner
Ingredienser stek:

  • ½kg Fransyska alt. högrev
  • Salt + Peppar
  • 1 Gul lök
  • 2-3 Morötter (beroende på storlek)
  • 2 Vitlöksklyftor
  • Timjan + pepparkorn
  • 33cl Öl (kan ersättas med 3dl vin, glögg m.m. det är fantasin som stoppar dig!)
    ½dl Vatten
  • ½dl Svartvinbär dryck - koncentrerad
  • 1msk Kalvfond

Ingredienser sås:

  • Skyn som är över efter steken
  • 2dl Matlagningsgrädde
  • Soja
  • Maizena
  • Salt + Peppar

Instruktioner:

  1. Massera fransyskan med salt och peppar. Addera olja i en gjutjärnsgryta och stek alla kanterna. Addera stora skivade lökbitar, morotsbitar samt krossade vitlökar när du steker sista kanten. 
  2. Addera resterande ingredienser i grytan tillsammans med köttet och grönsakerna. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 1½h.
    - Ta ut köttet ur grytan, linda in i folie och låt det vila medan du gör såsen.
  3. Sila skyn som är över ifrån steken till en kastrull och addera grädden och soja. Låt den koka ca 5min. 
    - Blir det mycket sky över så behöver du inte använda allt!
  4. Red av såsen med maizena och smaka av med salt och peppar.
  5. Skär upp köttet i skivor och servera det med potatismos/rotmos, såsen samt en god pressgurka och lingon alt. gelé


TIPS! Morötterna och löken är även väldigt goda att äta till, så ta ut dem och servera dem till steken.