Sorbet - Lemon Curd
26.04.2023
Är en laktoskänslig person och väljer oftast en sorbet när jag ska äta glass. Desto syrligare ju godare i mina ögon. Så testade slänga ihop en sorbet med min lemoncurd och MUMS kan jag säga om resultatet. Och helt UTAN glassmaskin!
- Jag har använt en egengjord Curd. Köpt går lika bra, bara att skippa delar av receptet här nedan.
- Borde funka med andra sorters Curd också!
600ml Sorbet
Ingredienser Lemon Curd:
- Juice från 4½ Citroner
- 2¼dl Socker
- 1½msk Majsstärkelse
- 3 Ägg
- 75g Osaltat Smör
Ingredienser Sorbet:
- Lemon Curden (ca 5dl)
- ½dl Kallt Vatten
- 2 Äggvitor
- 2msk Socker
Instruktioner Lemon Curd:
- Koka upp citronjuicen i en kastrull.
- Ta bort ifrån värmen och vispa ner socker, majsstärkelse och äggen.
- Lägg tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt rör om tills det blir en tjock kräm.
- Ta bort ifrån värmen och addera smöret. Vispa ner och låt svalna. Förvaras minst över natten i kylen innan användning.
Instruktioner Sorbet:
- Addera äggvitorna i en skål och vispa tills det formas ett vitt skum. Addera då sockret och fortsätt tills det blir lätta vita toppar.
- Inte hela vägen till "maräng" konsistensen - Häll upp ca 5-5½dl lemon curd i en skål. Addera kallt vatten och vänd ner i kurden.
- Häll över vatten och lemon curd mixen till äggen. Blanda ihop tills allt är ihop till en fin och len smet.
- Häll över till en bytta som kan förvara 600-700ml. Sätt på locket och ställ in sorben i kylen.
- Ta fram 1gång i timmen i 3 timmar och rör lätt om i glassen. Låt den sedan stå minst över natten innan den äts.
- Blandas för att iskristaller ej ska formas och glassen blir "isbitar".