Spenatpasta m. Soltorkade Tomater

28.03.2023

En grymt god och enkelt pastarätt ifrån Hanna Olvenmarks UnderTian recept.
Går lätt att göra veganskt som hennes recept, men funkar lika bra med vanlig matlagningsgrädde. (receptet här är mängderna och produkterna jag använde när jag tillagar pastarätten - men kolla gärna in hennes recept!).

Port. 2st
Ingredienser:

  • 4-6st Soltorkade Tomater + oljan till stekning
  • 1tsk Soja
  • Paprikakrydda
  • Salt och peppar
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 1½dl Matlagningsgrädde
  • 120g Fryst Spenat (funkar även med färsk, finhacka den då)
  • 2tsk Grönsaksfond (alt. ½ grönsaksbuljongtärning)
  • Rostade solroskärnor
  • Spagetti alt. valfri pastasort

Instruktioner:

  1. Koka upp vatten med salt och koka pasta efter instruktionerna (gärna 2min mindre så de blir al dente).
  2. Medan pastan kokar - Grovhacka tomaterna, stek dem sedan tillsammans med olja ifrån tomaterna. Addera soja och paprikakrydda. Stek till dem och lägg sedan åt sidan tills senare.
  3. Pressa vitlöken och låt den stekas snabbt i den kvarblivna oljan ifrån tomaterna.
  4. Addera grädde, fond/buljong och spenaten. Låt puttra ihop ca 5min. Krydda med salt och peppar. (Tips, addera lite av pastavattnet).
  5. Vänd ner pastan i såsen tillsammans med hälften av tomaterna. Rör om i stekpannan.
  6. Lägg upp på tallriken och toppa med resten av tomaterna samt de rostade solroskärnorna.


- Man rostar solroskärnor genom att torr steka dem i en stekpanna på mellanhög värme, rör om då och då tills de börjat få färg.