Tekakor m. Havregryn

05.10.2022

Klassiska tekakor, uppiffade med havregryn. Perfekt mellanmål eller som frukostfralla!

ca 28st
Ingredienser:

  • 2½dl Havregryn
  • 5dl Mjölk
  • 50g Färskjäst (1förp.)
  • 125g Smör
  • 3/4dl Socker
  • 1tsk Salt
  • 2tsk Brödkrydda (kan uteslutas)
  • ca 11dl Vetemjöl

Instruktioner:

  1. Häll havregryn och mjölk i en bunke och låt dra i 1h.
  2. Smula jästen i en bunke, smält smöret och addera det med jästen tillsammans med havregrynen och mjölken. Rör om tills jästen löst upp sig helt.
  3. Addera resterande ingredienser (9dl vetemjöl) och blanda med degkrok, addera mer mjöl efter behov.
  4. Lägg upp degen på en mjölad bänk och dela upp den i ca 28st bollar. Med hjälp av en hand eller kavel så kavlar/trycker du ut dem till runda "platta" frallor (ca 1-2cm tjocka). Ta en gaffel eller sticka och stick några hål i brödet.  
  5. Placera dem på klädda bakplåtar och låt jäsa 40min.
  6. Pensla brödet med lite mjölk och grädda dem sedan ca 8min (eller tills de fått fin färg) i mitten av ugnen på 225°C.
  7. Låt svalna på galler under bakduk!