Tekakor m. Havregryn
05.10.2022
Klassiska tekakor, uppiffade med havregryn. Perfekt mellanmål eller som frukostfralla!
ca 28st
Ingredienser:
- 2½dl Havregryn
- 5dl Mjölk
- 50g Färskjäst (1förp.)
- 125g Smör
- 3/4dl Socker
- 1tsk Salt
- 2tsk Brödkrydda (kan uteslutas)
- ca 11dl Vetemjöl
Instruktioner:
- Häll havregryn och mjölk i en bunke och låt dra i 1h.
- Smula jästen i en bunke, smält smöret och addera det med jästen tillsammans med havregrynen och mjölken. Rör om tills jästen löst upp sig helt.
- Addera resterande ingredienser (9dl vetemjöl) och blanda med degkrok, addera mer mjöl efter behov.
- Lägg upp degen på en mjölad bänk och dela upp den i ca 28st bollar. Med hjälp av en hand eller kavel så kavlar/trycker du ut dem till runda "platta" frallor (ca 1-2cm tjocka). Ta en gaffel eller sticka och stick några hål i brödet.
- Placera dem på klädda bakplåtar och låt jäsa 40min.
- Pensla brödet med lite mjölk och grädda dem sedan ca 8min (eller tills de fått fin färg) i mitten av ugnen på 225°C.
- Låt svalna på galler under bakduk!