Vörtbröd m. Russin
23.12.2023
Nu har jag uppdaterat mitt gamla recept och tyckte det blev helt magiskt!
Vört är en riktig julklassiker som man borde ha under julen och på julbordet enligt mig.
2st "limpor"
Ingredienser:
- 50g Färsk Jäst (för matbröd)
- 33cl Öl (jag brukar använda en "julöl" / porter)
- 1-1½dl Julmust
- 25g Smör
- 1 Vört Mix Påse
- ½msk Muscovadosocker (kan hoppa över)
- 1tsk Kardemumma
- ½tsk Malna nejlikor
- 1tsk Salt
- 1dl Mörk sirap
- 1½dl Russin
- ca 10 - 12dl Mjöl (valfri mixblandning av rågsikt o vetemjöl)
- Topping: Mjölk
Instruktioner:
- Smula ner jästen i en bunke, koka upp ölen, musten, smöret och vört mixen tills det blir fingervarmt. Häll över jästen och blanda tills den löst upp sig helt.
- Addera salt, sirap och blanda.
- Addera sedan ca 9dl av mjölet, blanda degen och addera mer mjöl efter som.
- Blanda tills du får en smidig smet och den börjar släppa från kanterna, arbeta sedan degen med en degkrok på låg hastighet 2-5min.
- Addera russinen och arbeta degen 5min på medelhög hastighet.
- Täck degen och låt jäsa 1h/60min.
- Baka ut degen på en mjölad bänk, dela upp degen i två delar och forma dem som "limpor" alt vik in den som ett kuvert med vikningen nedåt.
- Placera limporna på en klädd ugnsplåt, täck med bakplåtpapper och låt jäsa ytterligare 60min.
- Sätt igång ugnen på 250°C och ställ in en upp&ned vänd plåt i mitten av ugnen.
- Gör små snitt i brödet om önskas. För över brödet på den varma plåten i ugnen och grädda 5min. Sänk sedan värmen till 200°C
och grädda ytterligare 25-30min.
- alt, tills inner temp i brödet är 95-98°C - Ta ut och pensla brödet med ett tunt lager mjölk, och låt svalna på galler.
- Vill du ha ett hårt skal? låt svalna utan att täcka den med en bakduk.